Araçların iki önemli harcama kalemi bulunur. Bunlar alım ve yakıt ücreti olarak ikiye ayrılabilir. Alım ücretleri; marka, model, motor tipi veya donanımlar gibi farklı etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Yakıt ücreti ise aracın yakıt tüketimini azaltarak aşağıya çekilebilir. Bu nedenle araçlarda yakıt tasarrufu için yapabileceğiniz bazı ufak püf noktaları bir araya getirdik.
Ancak ilk olarak yakıt tüketimi değerinin nereden kontrol edilebileceğine değinelim.
Yakıt Tüketimi Nasıl Kontrol Edilir?
Marka ve modele göre değişiklik gösterse de günümüzde tüm araçların gösterge panelinde yakıt tüketimi değerinin yer aldığı bir alan bulunuyor. Buradan 100 kilometrede ne kadar yakıt tüketildiği görülebiliyor.
Eğer aracın kilometre başına ne kadar yakıt tükettiği merak ediliyorsa burada yer alan değerin 100’e bölünmesi gerekiyor. Örneğin 100 kilometrede araç 7 litre yakıt tüketiyorsa kilometre başına da 0,07 litre yakıt tüketiyor demektir. 1 litrelik yakıt ücreti ile bu sayıyı çarparak aracın kilometre başına kaç TL harcadığı da görülebiliyor.
Aracı benzinli olarak kabul edersek ve benzinin litre fiyatını da 8 TL olarak alırsak kilometre başına yakıt tüketimi değeri 0,56 TL oluyor. Yani araç kilometrede 56 kuruş yakıt tüketiyor.
Aşırı yük, trafik veya mevsime uygun olmayan lastiklerin kullanılması gibi çok sayıda faktör nedeniyle yakıt tüketimi artabiliyor. Peki, yakıt tüketimini artıran faktörler nelerdir?
Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler?
Yakıt tüketimini etkileyen başlıca faktör, aracın kullanım şeklidir. Seyahat esnasında sürat hızla artırılıyor veya azaltılıyorsa yakıt tüketimi önemli ölçüde artıyor. Bunun dışında araç yakıt tüketimini etkileyen faktörler şöyle sıralanıyor:
● Trafik
● Uygun olmayan lastikler
● Aşırı yük
● Bakımsızlık
● Cam açma
● Farklı sürüş modları
Tabii ki bunlar sık karşılaşılan sorunlar. Bunlar dışında aracın yürür aksamında meydana gelebilecek arızalar gibi sık karşılaşılmayan sorunlar nedeniyle de yakıt tüketimi artış gösterebiliyor. Peki, yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler nelerdir?
Camları Açmayın
Markalar araçları rüzgar sürtünmesinden daha az etkilenecek şekilde tasarlıyor. Böylece araçlar, hareket halindeyken rüzgarın oluşturduğu karşı koyma etkisinden minimum şekilde etkileniyor. Camlar açıldığındaysa rüzgar sürtünmesi değeri yükseliyor ve araç normalden daha fazla yakıt tüketiyor.
Bu nedenle yakıt tüketimini düşürmek için camların açılmaması öneriliyor. Sıcaklık nedeniyle sorun yaşanıyorsa klimaların çalıştırılabilir.
Yüksek Süratten Kaçının
Yeni nesil hız ölçüm teknolojileri ile beraber anlık olarak hız ölçümü birçok yerde yapılmıyor. Bunun yerine ortalama hız değerine bakılıyor. Bu tip yol ve otoyollarda da bazen aniden hızlanılabiliyor. Aniden hızlanmak ise motorun normalden çok daha fazla yakıt tüketmesine neden oluyor. Hatta bazı durumlarda ideal değerin iki katına kadar yakıt tüketimi artabiliyor. Bu nedenle de trafik güvenliği açısından zorunlu olmadığı müddetçe ani hızlanmalardan kaçınılması gerekiyor.
Trafik Saatlerini Kontrol Edin
Araçlar en çok durup kalktıkları anlarda yakıt tüketiyor. Bu nedenle İstanbul veya İzmir gibi metropollerde trafiğin olduğu saatlerde yakıt tüketimi önemli ölçüde artıyor. Mümkünse sürücülerin yoğun trafik saatlerinde seyahat etmemeleri öneriliyor.
Ancak Kia Niro gibi hibrit ve yüksek yakıt tasarruflu araçlar, rejeneratif frenleme gibi özel teknolojilerden yararlanıyor. Bu teknolojiler ile araç yavaşladıkça elektrikli motorun bataryası doluyor.
Ayrıca Kia Niro gibi hibrit otomobil modelleri, düşük hızlarda elektrikli motordan yararlanıyor ve mümkün olduğu kadar benzin kullanmıyor. Yani yoğun trafik, hibrit araçlar için dizel veya benzinli araçlara göre çok büyük bir problem yaratmıyor. Kısacası hibrit için yakıt tasarruflu motor türü de diyebiliriz.
Lastiklere Dikkat Edin
“Yakıt tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunun cevabını arayanların dikkat etmesi gereken önemli konulardan bir diğeri ise lastikler. Çünkü yakıt tasarrufu püf noktalarında uygun lastik kullanımı önemli bir yer kaplıyor. Kış veya yaz gibi belirli bir mevsime uygun olarak imal edilen lastik çeşitleri, farklı mevsimlerde yakıt tüketimini artırıyor.
Örneğin yumuşak hamurlu olarak imal edilen kış lastikleri, yaz aylarında hava sıcaklığı yüksek olduğu için yere çok daha fazla tutunuyor. Bu nedenle de araç normalden çok daha fazla yakıt tüketebiliyor. Ayrıca yakıt tasarrufu dışında mevsim şartlarına uygun olmayan lastik kullanımı, yol güvenliğini de tehlikeye atabiliyor.
Lastiklerin yakıt tüketimine etki ettiği diğer bir konu ise basınç. Lastik basıncı ideal değerde değilse yakıt tüketimi önemli ölçüde artıyor. Aracın ideal lastik basıncı değerini bilmeyen sürücülerin, kullanım kitapçığını veya sürücü kapısının iç kısmını kontrol etmesi gerekiyor.
Son olarak yeni lastik almak zorunda olan sürücülerin, yakıt tüketimi konusunda sorun yaşamamak için lastik boyutu, lastik tipi ve lastik sembolleri gibi araç lastiği alırken dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenmesi de gerekiyor.
Bakımları İhmal Etmeyin
Markalar her araçları için belirli bakım periyotları yayımlıyor. Bu periyotlar kilometre veya yıl sınırına tabi oluyor. Örneğin Kia Sportage’ın periyodik bakımları 15 bin kilometre veya 1 yıl içerisinde gerçekleşiyor. Yani 15 bin kilometreyi 1 yıl içerisinde aşmasanız bile periyodik bakım yaptırmanız gerekiyor.
Periyodik bakımlarda aracın filtreleri değiştiriliyor ve sıvıları kontrol ediliyor. Filtreler ve sıvıların ideal seviyede olması, yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltıyor. Ayrıca periyodik bakımlarda aracın rutin kontrolleri de yapılıyor. Araçta olağan dışı bir durum varsa konu ile ilgili bilgilendiriliyorsunuz. Eğer değişiklik veya onarım teklifini onaylarsanız aracınızın tamir işlemlerine geçiliyor.
Kısacası periyodik bakımlar, aracınızın ideal şekilde çalışmasını sağlıyor. Böylece hem araçta herhangi bir problem yaşanmıyor hem de arıza nedeniyle yakıt tüketiminin artması gibi sorunlarla karşılaşılmıyor.
Aşırı Yükleme Yakıt Tüketimine Etki Eder mi?
Araca eklenen her yük, motorun hareket edebilmek için daha fazla çalışmasına neden oluyor. Bu nedenle de yakıt tüketimi artabiliyor. Yakıt tüketiminin artmaması için bagajda fazladan yük bulunmaması ve araç üstü bagajların seyahat dışında takılmaması öneriliyor.
Yakıt Tasarrufuna Etki Eden Ayarlar Nelerdir?
“Yakıt tasarrufu için ne yapılmalı?” sorusunda bakım ve lastik kontrolü kadar önemli olan bir diğer konu ise modlar. Markalara göre değişiklik göstermekle beraber genellikle Eco ve Sport gibi isimlerle alınan modlar, yakıt tüketiminde ciddi farklar görülmesine sebep olabiliyor.
Genellikle Sport olarak adlandırılan modda daha yüksek, Eco olarak adlandırılan modda ise daha düşük yakıt tüketimi gözlemleniyor.
Yakıt Tasarrufu İçin Hangi Devir İdeal?
Son olarak “Yakıt tasarrufu için kaç devir gerekiyor?” sorusuna açıklık getirmemiz gerekiyor. Birçok otomobil otoritesi benzinli motorlar için 2500 ila 3000, dizel motorlar için ise 2000 ila 5000 devir aralığının yakıt tüketimi açısından ideal olduğunu söylüyor. Yani aracınızın türüne göre devir aralığını ayarlayıp yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.